Pages

Friday, August 19, 2011

Mahalnya Pengalaman Itu


Syukurku pada Mu Ya Allah swt. Untuk ke sekian kalinya, dengan sifatMu Yang Maha Pemurah, Engkau masih lagi memberikan peluang untukku merasai segala macam nikmat daripadaMu Ya Allah. Dan pastinya ia datang sebagai suatu amanah untukku pikul dan laksanakan dengan penuh tanggungjawab sebagai seorang khalifahMu.

Menjelang 17 Ramadhan 1432H, Allah swt memberi izin kepadaku untuk merasai sebuah pengalaman yang amat bermakna sepanjang kehidupanku ini. Aku dijemput untuk memberikan sedikit perkongsian ilmu bersama-sama dengan saudara-saudara di Pusat Serenti PUSPEN Karangan, Kulim. Pada hakikatnya aku bukanlah seorang yang layak untuk tugas itu, namun aku merasakan itu adalah suatu peluang yang diberikan oleh Allah swt. Mungkin dengan itu, aku akan lebih kenal siapa diriku, dan semakin tawaduk dengan Robbul Jalil.

Seperti biasa aku perlukan sedikit maklumat mengenai 'audience' di PUSPEN. Dan internet adalah penyelesaiannya. Alhamdulillah dengan sedikit maklumat, aku sediakan sedikit bahan power point dan video untuk dikongsikan nanti. Mujurlah Allah swt memudahkan urusanku dan ianya dapat disiapkan pada pagi itu.

Sampai saja di sana, Ust Abd Latif sedang menunggu untuk mengiringiku masuk. Katanya kalau diikutkan perlu tinggal ic dan h/p di post pengawal. Tetapi aku tidak pula diarahkan demikian. Mungkin sebab diiringi oleh beliau dan mungkin masuk atas nama majlis. 

Permulaan majlis, seorang pelatih mengalunkan ayat-ayat suci al-Quranul Kareem. Subhanallah, merdu suaranya dan baik sekali bacaannya. Maksudnya beliau memang mempunyai latar belakang mengaji al-Quran yang baik sebelum masuk ke situ. Semoga ayat-ayat mengenai pengharaman dan keburukan arak, judi serta menenung nasib memberi peringatan buat semua hadirin.

Dengan jumlah pelatih seramai 400 orang lebih telah memenuhi ruang-ruang masjid, aku sedikit terasa gugup untuk memulakan perkongsian ilmu. Namun, keberkatan doa yang dibacakan oleh Nabi Musa ketika berhadapan dengan Firaun dan selawat ke atas Nabi, lama-kelamaan aku semakin selesa.

Seusai slot perkongsian ilmu, kami berbuka puasa beramai-ramai. Apabila azan Maghrib di alunkan, Subhanallah merdunya suara. Begitu juga azan Isyak. Ketiga-tiga mereka mempunyai suara yang merdu. Aku amat yakin, mereka mempunyai asas ilmu agama tetapi mungkin kerana tersalah pilih kawan, atau faktor persekitaran, mereka tersasar seketika daripada landasan syariat Islam.

Sepanjang aku bersama dengan mereka sehingga selesai solat terawih, beberapa perkara yang dapatku simpulkan di sini buat renunganku dan sidang pembaca sekalian.
  1. Allah swt tidak memandang paras rupa, darjat dan latar belakang seseorang hambaNya, tetapi Allah swt menilai pada tahap ketaqwaan seseorang itu terhadap Penciptanya. Mungkin mereka pernah terkapai-kapai di dalam kegelapan, tetapi sekiranya mereka telah menemui pintu cahaya daripada Robbul Jalil, mungkin pengakhiran mereka lebih baik daripada kita.
  2. Manusia akan sesat tanpa iman di hati. Menurut Ust Abd Latif mereka pernah menerima seorang pelatih yang merupakan doktor gigi. Tetapi terlibat dengan ketagihan dadah setelah mengalami masalah rumah tangga. Biar setinggi mana ilmu yang kita capai, tidak akan mampu menangkis godaan syaitan jika tidak dibenteng dengan kepaduan iman.
  3. Ilmu tanpa amal adalah sia-sia. Kelemahan orang berilmu ialah apabila tidak mengamalkan apa yang dipelajari. Itulah lubang untuk syaitan mudah menyesatkan manusia yang berilmu. Walaupun ilmu agama penuh di dada, namun pada hakikat dirinya lemah kerana ia tidak pernah diamalkan justeru memudahkan hawa nafsu dan syaitan untuk melalaikannya.
  4. Besarnya pengaruh dadah ke atas manusia, biarpun baru sekali mencubanya. Menurut Ust Abd Latif, seorang pelatih memberitahunya keseronokan mengambil dadah melebihi keseronokan melakukan seks. Na'uzubillahi min zaalik.
  5. Wajib ke atas sekalian umat untuk membantu dan memberi sokongan kepada golongan ini kerana majoriti daripada pelatih tidak mampu lari daripada tarikan dadah jika mereka dibiarkan hidup sendirian.

Apa yang mampu di ucapkan hanyalah doa kepada Allah swt, mudah-mudahan Allah memberi kekuatan kepada mereka untuk tinggalkan sejarah hitam mereka dan membuka pintu hidayah yang akan mengubah nasib mereka kelak. Ia adalah sebuah pengalaman yang amat berharga buat diriku yang sering lalai dengan tanggungjawab terhadap Pencipnya.

Orang yang bertaubat kepada Allah swt setelah melalukan kekhilafan adalah lebih mulia daripada orang yang akan berlapang dada setelah melakukan kebaikan. 

Orang yang bertaubat akan sentiasa mengenangkan dosa-dosanya, lalu semakin tunduk bermunajat kepada Allah swt.

Tetapi orang yang berlapang dada akan lebih selesa dan tersenyum mengenangkan amalan kebaikannya sehingga boleh melalaikan.

Wallahu Ta'ala A'lam 

Ya Allah aku berkongsi untuk mengingatkanku di kala diriku lupa, aku menulis untuk menasihatkan saudaraku yang sedang leka. Mohon dijauhkan diriku daripada sifat riyak dan takabbur kerana itu bukan sifat yang layak bagiku.


 

No comments:

Post a Comment