Pages

Thursday, September 30, 2010

6 hari lagi...

6 hari lagi akan bermulalah peperangan di kalangan pelajar-pelajar Tingkatan Tiga di seluruh negara. Ilmu pengetahuan yang dikutip selama tiga tahun ini akan membantu mereka untuk menang mudah di dalam peperangan tersebut. PMR menjadi penilai terhadap tahap persediaan mereka selama ini. Persediaan yang benar-benar rapi pasti akan membuahkan butiran-butiran kejayaan kepada mereka.

Perlu diingat, walau sehebat mana pun persediaan seseorang itu, jangan dilupa tentang konsep bertawakkal kepada Allah SWT. Iaitu menyerahkan diri kepada Allah SWT setelah usaha dilakukan dengan sebaik-baiknya. Berpeganglah dengan prinsip DUIT iaitu Doa, Usaha, Ikhtiar dan Tawakkal. Dengan itu, anda pasti akan berjaya.

Sebagai seorang pendidik, pastinya saya sentiasa mendoakan anak-anak didik saya agar diberikan kejayaan di dalam peperiksaan tersebut. Kejayaan kalian merupakan hadiah teristimewa buat kami barisan guru-guru. Cuma jauh di sudut hati kecil saya mengatakan, saya akan lebih terharu jika anak didik saya bukan sahaja berjaya di dalam bidang akademik, tetapi mereka berjaya di bentuk menjadi seorang Insan. Insan yang kenal siapa diri mereka dan siapa Tuhan mereka. 

Semoga anda semua berjaya. InsyaAllah... (",)

Permata Generasi Rabbani
Adik Nik Nur Madihah, 20A SPM, akhlak terpuji.

Wednesday, September 29, 2010

Seronoknya zaman kanak-kanak..

keseronokan zaman kanak-kanak
        Zaman kanak-kanak adalah zaman yang paling seronok bagi setiap manusia. Apa yang ada di dalam fikiran mereka hanyalah inginkan keseronokan dan belaian kasih sayang. Tiada sebarang masalah yang perlu mereka selesaikan. Tiada kerungsingan yang mengganggu kehidupan mereka. hidup mereka diaturkan oleh kedua ibu bapa mereka. Makanan dan pakaian orang lain akan sediakan. Bagi kanak-kanak, mereka inginkan kesoronokan ketika dapat bermain, walaupun permainan itu kotor atau membahayakan diri mereka sendiri. Apa yang penting keinginan mereka dapat dipenuhi. Seronoknya zaman kanak-kanak.

        Setelah masa berlalu, kanak-kanak tadi meningkat umur remaja dan dewasa. Zaman keseronokan tanpa sebarang masalah tadi telah berlalu. Kini, realiti kehidupan perlu mereka hadapi satu demi satu. Asam garam kehidupan menjadi hidangannya setiap hari. Ada hari yang manis, ada hari yang masam, ada hari yang kelat. Pengalaman akan mengajar dirinya erti sebuah kehidupan. Ada yang berjaya dengan mudah. Ada yang berjaya setelah melalui liku-liku hidup yang memeritkan. Ada juga yang terkandas di tengah-tengah perjalanan yang masih panjang. 

        Apa yang pasti, kehidupan ini adalah suatu ujian untuk setiap manusia. Janji Allah pasti benar. Setiap gerak geri kita akan dipersoalkan di akhirat kelak. Al-Hisab dan Al-Mizan tidak akan sesekali cuai dalam menghitung dosa dan pahala manusia. Justeru, ikutlah resam seorang petani. "Andaiku bercucuk tanam hari ini, esok aku dapat menuainya. Andai malasku hari ini, sengsaralah aku di hari kemudian."

Pernah suatu hari, Rasulullah SAW berjalan-jalan dan menemui sekumpulan pemuda sedang rancak berbual dan ketawa berdekah-dekah. Kemudian, Rasulullah SAW pergi menemui mereka lalu berkata: "sekiranya kamu dapat melihat bagaimana azabnya seksaan api neraka, pasti kamu akan sedikit ketawa dan banyak menangis kerana takutkan Allah SWT."

Beramallah sebanyak mungkin, 
seolah-olah esok kamu akan menemui Allah SWT...

sekadar renungan bersama daripada insan yang kerdil....


video




Monday, September 27, 2010

Tarbush Restaurant


Pada jam 2.45 petang tadi, aku dan rakan-rakan, Hafandi dan Nesa berkonvoi ke Batu Feringghi untuk mencari Tarbush Restaurant.. setelah sampai kami, memilih tempat duduk di kawasan luar, berdekatan dengan pantai supaya suasana makan kami lebih santai.. Tujuan sebenar kami nak berbincang dengan manager untuk Dinner guru-guru sekolah. So, kami terpaksa try dulu..

Terkaku sebentar bila melihat menu dan harga setiap hidangan.. tapi makan punya hal, harga belakang kira. Yang penting makan biar puas hati.

So, kami pilih 2 Biryani Lamb RM 24 per set + Shish Kebab Irany RM 32 per set + Arabic Tea RM 7

Apa yang aku boleh komen, tempat ni memang cantik, seperti sedang makan di Timur Tengah. Masakan Arab memang tulen dan sedap. sebab menurut manager tu, semua bahan diimport daripada Timur Tengah.

Yang paling penting semua hidangan kami adalah PERCUMA sebab dibelanja oleh manager tersebut yang kebetulannya senior di sekolah dulu.. Alhamdulillah makan free (",)

bagi sesiapa yang berminat boleh la klik di sini http://www.tarbush.com.my

Tarbush Restaurant, Batu Feringghi, Penang.


gambaran dari luar

suasana malam hari



Suasana malam


Hiasan dalaman


Biryani Rice

Cheese Naan

Dawood Basha

Lamb Soup

Mahalabia

Maklouba Lamb

Shish Kebab Irany

Shish Kebab Irany


Arabic Coffee

Arabic Tea
Tabouleh



Thursday, September 23, 2010

Kenangan 13 Jun 2010

Hari ini, kakak-kakak di sekolah beramai-ramai tengok gambar kahwinku pada 13 Jun 2010 dulu. Entah mengapa tiba-tiba kenangan dulu menggamit kembali.. terima kasih untuk semua yang hadir dan memberikan hadiah.. Doakan kebahagian kami, InsyaAllah.


"yang berlalu itu sebuah kenangan, pastinya ia tidak kembali lagi.. 
teruslah langkahmu menapak ke hadapan, kerana esok masih sedang menanti.."