Pages

Wednesday, September 29, 2010

Seronoknya zaman kanak-kanak..

keseronokan zaman kanak-kanak
        Zaman kanak-kanak adalah zaman yang paling seronok bagi setiap manusia. Apa yang ada di dalam fikiran mereka hanyalah inginkan keseronokan dan belaian kasih sayang. Tiada sebarang masalah yang perlu mereka selesaikan. Tiada kerungsingan yang mengganggu kehidupan mereka. hidup mereka diaturkan oleh kedua ibu bapa mereka. Makanan dan pakaian orang lain akan sediakan. Bagi kanak-kanak, mereka inginkan kesoronokan ketika dapat bermain, walaupun permainan itu kotor atau membahayakan diri mereka sendiri. Apa yang penting keinginan mereka dapat dipenuhi. Seronoknya zaman kanak-kanak.

        Setelah masa berlalu, kanak-kanak tadi meningkat umur remaja dan dewasa. Zaman keseronokan tanpa sebarang masalah tadi telah berlalu. Kini, realiti kehidupan perlu mereka hadapi satu demi satu. Asam garam kehidupan menjadi hidangannya setiap hari. Ada hari yang manis, ada hari yang masam, ada hari yang kelat. Pengalaman akan mengajar dirinya erti sebuah kehidupan. Ada yang berjaya dengan mudah. Ada yang berjaya setelah melalui liku-liku hidup yang memeritkan. Ada juga yang terkandas di tengah-tengah perjalanan yang masih panjang. 

        Apa yang pasti, kehidupan ini adalah suatu ujian untuk setiap manusia. Janji Allah pasti benar. Setiap gerak geri kita akan dipersoalkan di akhirat kelak. Al-Hisab dan Al-Mizan tidak akan sesekali cuai dalam menghitung dosa dan pahala manusia. Justeru, ikutlah resam seorang petani. "Andaiku bercucuk tanam hari ini, esok aku dapat menuainya. Andai malasku hari ini, sengsaralah aku di hari kemudian."

Pernah suatu hari, Rasulullah SAW berjalan-jalan dan menemui sekumpulan pemuda sedang rancak berbual dan ketawa berdekah-dekah. Kemudian, Rasulullah SAW pergi menemui mereka lalu berkata: "sekiranya kamu dapat melihat bagaimana azabnya seksaan api neraka, pasti kamu akan sedikit ketawa dan banyak menangis kerana takutkan Allah SWT."

Beramallah sebanyak mungkin, 
seolah-olah esok kamu akan menemui Allah SWT...

sekadar renungan bersama daripada insan yang kerdil....


No comments:

Post a Comment