Pages

Tuesday, September 13, 2011

Pengembaran Seorang Musafir

Situasi di dalam bilik darjah:


Ustaz : Alhamdulillah kita perlu bersyukur kepada Allah swt kerana hari ini bertambah lagi sehari usia kita di dunia ini. Agak-agak kamu, mengapa Allah masih menghidupkan kita pada hari ini?
Afifi   : Kerana Allah sayangkan kita.
Ustaz : Afifi, jika begitu, adakah orang yang meninggal dunia semalam tidak di sayangi oleh Allah swt?
Afifi   : emmmm...
Ustaz : Pelajar-pelajar sekalian, Allah swt masih mengidupkan kita pada hari ini tandanya Allah swt masih memberi kita peluang. Peluang untuk memperbaiki diri. Jika ada manusia yang berdosa kepada Allah semalam, maka hari ini adalah peluang terbaik untuknya bertaubat. Orang yang meninggal dunia semalam dalam keadaan bersih dari dosa dengan orang yang hidup hari ini tetapi masih bergelumang dengan maksiat. Maka siapa yang lebih beruntung?
Imran : Orang yang meninggal dunia semalam dalam keadaan tidak berdosa Ustaz. 
Ustaz : Sesiapa yang beranggapan Allah swt menambahkan usianya sebagai tanda sayang dari Allah akan mudah terlalai kerana perasaan itu akan membuatkan dirinya selesa dan alpa. Sedangkan orang yang semakin takut dengan usianya yang bertambah dek kerana bimbangkan persoalan bagaimana dia menghabiskan usianya akan menjadikan setiap saat yang berlalu diisi dengan amalan ruhiyah kepada Tuhan Penciptanya.
Hanif : Kalau begitu Ustaz, salah ke kalau kita berdoa mohon dipanjangkan usia?
Ustaz : Tidak salah Hanif. Cuma perlu dipohon usia yang panjang itu di penuhi dengan ketaatan kepada Allah swt. 
Afifi   : Ustaz, bagaimana kita nak pastikan usia kita tidak dihabiskan dengan perkara sia-sia?
Ustaz : Bagus soalan tu Afifi. Ustaz teringat sebuah kisah yang berlaku kepada Abdullah ibnu Umar R.A.  Bagaimana Rasulullah SAW menasihatinya tentang tips untuk berjaya di dalam  kehidupan di atas muka bumi ini, seperti yang telah disoal oleh Afifi tadi. Ia adalah sepertimana yang terkandung di dalam sebuah hadis;


عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ أَخَذَ رَسُولُ اللهِ rبِمَنْكِبِي فَقَالَ كُنْ فِي الدُّنْيَا  كَأَنَّكَ غَرِيْبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيْلٍوَكَانَ ابْنُ عُمَرَ يَقُولُ إِذَا أَمْسَيْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ وَإِذَا أَصْبَحْتَ فَلاَ تَنْتَظِرِ الْمَسَاءَ وَخُذْ مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ وَمِنْ حَيَاتِكَ لِمَوْتِكَ.

رواه البخارى


Daripada Abdullah b Umar r.a berkata: Rasulullah saw memegang bahuku seraya bersabda: Jadikanlah diri kamu di atas dunia ini sebgaai seorang perantau atau pengembara. Ibn Umar berkata: Apabila kamu berada pada waktu petang, janganlah tunggu menjelangnya waktu pagi. Apabila kamu berada pada waktu pagi, janganlah tunggu menjelangnya waktu petang. Gunakan peluang untuk beramal semasa kamu sihat untuk persediaan ketika kamu sakit dan semasa kamu hidup untuk persediaan kematianmu.

Berdasarkan nasihat Baginda Rasulullah SAW tersebut, kita dapati Rasulullah SAW menyuruh kita menjadi seperti seorang perantau atau pengembara. Dengan bahasa yang mudahnya kita perlu menjadi seperti seorang yang sedang dalam perjalanan jauh. Apakah hikmah disebalik seorang pengembara?

1. Seorang pengembara yang sedang di dalam perjalanannya adalah sama seperti seorang manusia yang sedang melalui fasa kehidupan di atas muka bumi ini. Kehidupan di dunia tidak lain hanyalah sebagai tempat persinggahan sementara untuk melalui kehidupan yang seterusnya iaitu di alam barzakh dan alam akhirat.

2. Sebagai pengembara yang akan merempuhi liku-liku perjalanan, dirinya memerlukan bekal yang mencukupi. Bekalan yang akan digunakan disaat dirinya amat memerlukan. Alangkah beruntungnya seorang pengembara yang telah bersedia dengan bekalan yang mencukupi untuk memenuhi keperluannya di sepanjang perjalanan. Bukankah sebagai seorang hamba kerdil di atas muka bumi ini, kita amat memerlukan bekal amalan untuk menjamin kesejahteraan kita di alam seterusnya? Persediaan yang rapi pasti tidak akan menjadikan kita sebagai orang-orang yang akan menyesal di kemudian hari.

3. Rasulullah SAW mengingatkan kita sebagai seorang pengembara, masa adalah harta yang amat berharga dan perlu digunakan setiap detiknya dengan sebaik mungkin. Apabila tiba waktu pagi, usah dilengahkan perjalanan untuk menunggu petang dan begitu juga jika sebaliknya. Masa yang berlalu jangan disia-siakan seolah-olah saat yang seterusnya masih dijamin milik kita.

4. Begitu juga peringatan Rasulullah SAW supaya kita tidak mensia-siakan peluang kesihatan tubuh badan yang Allah anugerahkan kepada kita. Murnikan diri kita dengan amalan yang terbaik untuk dipersembahkan kepada Rabbul Jalil. Mengapa perlu menunggu sakit baru terketar-ketar tangan menadah tangan, tercungap-cungap menyeru nama Allah?

5. Namun, di saat diri yang lemah itu masih lagi bernilai berbanding insan yang amat kesuntukan masa di kala roh di pangkal halqumnya. Gunalah peluang hidup untuk memenuhi timbangan amal, sebelum tibanya ajal menjemput kita. Biar sekuat mana teriakan keinsafan kita dan penyesalan kita di kala itu, putaran roda kehidupan kita tidak akan berpatah balik.

Ku pohon redhaMu Ya Allah

~Memberi ingatan supaya diri ini akan lebih beringat~
Wallahu Ta'ala A'lam

No comments:

Post a Comment